Kata-esityksiä karaten MM-kisoista

Ke 28.11.2012

Viime viikolla pidettiin karaten MM-kisat Pariisissa. Japani voitti sekä naisten että miesten joukkue-katat eli muodolliset liikesarjat. Törmäsin niiden videointeihin Facebookissa ja pidin niitä todellakin niin vaikuttavina ja inspiroivina, että on pakko linkittää ne tännekin. Esityksissä on ensin pelkkä kata ja sen jälkeen bunkai eli katan selitys. TODELLA siistiä!!! 8-))) Bunkaissa näyttäisi olevan mukana joitakin aikidonomaisia liikkeitäkin. Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka monta tuntia päivässä nuo tyypit treenaavat… Voisin kuvitella, että tuollainen liikkeiden nopeus ja tarkkuus ei varmaankaan tule ihan treenaamati…

Itse treenasin karatea pari vuotta joskus 12-13-vuotiaana. Se oli kivaa, mutta totesin, että aikido ja judo sopivat ruumiinrakenteelleni karatea paremmin. Lopetin siksi karaten juuri ennen vihreän vyön koetta ja otin sivulajikseni judon. Tämän jälkeen olen ollut karaten kanssa tekemisissä lähinnä pitkäaikaisen treenikaverini, Juuson, kautta. Toki kick-boxingissa oli jonkin verran samankaltaisia potkuliikkeitä kuin karatessa. Kick-boxingia treenasin muistaakseni kolmisen vuotta. Suoritin siinä vihreän vyön. Otin kick-boxingin sivulajikseni opiskeluaikoinani siinä vaiheessa, kun olin lähinnä judotapaturmien takia käynyt parin vuoden sisällä neljässä olkapääleikkauksessa… Kick-boxing kuntouttikin olkapäitä tehokkaasti, kuten myös nyrkkeily, jota treenasin kick-boxingin jälkeen. Nykyään treenaan siis aikidon ohella savate formea. Myös siinä on jonkin verran samankaltaisia liikkeitä kuin karatessa, mutta mm. liikkuminen ja asennot ovat hyvin erilaisia. Siirryin savateen nyrkkeilystä, koska kaipasin taas potkutekniikoita lyöntien lisäksi.

Anyway, tässä ensin naisten esitys:

Ja tässä miesten: